Zimovanje

Skola skijanja je prepoznatljivi brand naseg drustva, nesto cime se mi ponosimo. Kroz nasu skolu skijanja za vrijeme zimskog raspusta ucestvuje oko 150 polaznika raznih uzrasta.

Uz strucno vodstvo ucitelja skijanja, prepustite se nezaboravnom doživljaju na prekrasnim padinama skijališta. Tokom trajanja škole skijanja pocetnici ce svladati osnovne tehnike skijanja, a ostali usavršiti svoje znanje. Zadnji dan održat ce se takmicenje kako bi ste provjerili steceno znanje u pravom okruženju. Najbolji od vas bit ce nagradeni prigodnim poklonima, a svi natjecatelji dobijaju potvrdu o uspješno savladanom tecaju.

Program škole skijanja obuhvaca sve uzraste od djece do seniora.

Školu koncipiranu na zabavi, druženju i svakako ucenju vode mladi ali iskusni ucitelji skijanja. Za sve one koji žele zimske praznike provesti sa nama, naša škola je i ove godine prisutna za vrijeme zimskog raspusta na Igmanu, samo pola sata od gradske vreve.

Održavamo kurseve za sve dobne skupine, a isto tako za one najmladje koji tek staju na skije a i za one koji se žele još više usavršiti. Škola skijanja biti ce organizirana tijekom cijelog zimskog raspusta. Tokom ucenja skijaške tehnike skijaši prolaze tri takozvane škole skijanja - osnovnu, naprednu i takmicarsku školu skijanja.

U Osnovnoj školi skijanja uce se sljedeci elementi: elementi skijaške tehnike prilikom kretanja na ravnom, penjanje uz brdo, spust pravo, spust koso, zavoj ka brijegu, elementi plužne tehnike skijanja, otklizavanje, osnovni zavoj i osnovno vijuganje.

U Naprednoj školi skijanja svladuje se: paralelni zavoj, brzo vijuganje, terenski skok.

U Takmicarskoj školi skijanja uce se: osnovni prestupni zavoj, paralelni prestupni zavoj, vijuganje sa prestupanjem, takmicarski zavoj, takmicarski stav u spustu pravo.

Ove godine nase drustvo po prvi put organizuje i skolu SNOWBOARD-a tako da ce i zaljubljenici u bordanje imati svog instruktora. I na ovaj naci smo se potrudili da udovoljimo zahtjevima mnogobrojnih clanova naseg drustva koji su zainteresovani za ovaj lijepi zimski sport. Za pocetak skola bordanja ce biti organizovana samo za djecu koja vozare, a u narednim godinama ova skola ce prerasti u skolu za sve ucesnike zimovanja.

Evo upoznali ste se s onim što vas ceka, šta sve morate nauciti da biste od skijaša pocetnika mogli jednog dana postati dobar skijaš.

Izbor metoda i oblika rada, sadržaja, izbor terena za obuku, kao i svega ostalog što je potrebno, prepustite ucitelju skijanja. Njegovo znaje i iskustvo garantuju vam da ce pronaci idealan put i sigurno vas voditi ka cilju - nauciti vas da skijate.
O SKIJAMA

Nekada se potrebna dužina skije odredjivala tako što bi se na vašu visinu dodalo pet do deset cm, ovisno od težine i vještine. Vaša visina je još uvijek dobra polazna tacka , ali s pojavom “carving” skija, okrenulo se u drugom smjeru – prema kracim daskama. Carving skija je mnogo šira i samim tim je klizna površina veca, te ste mnogo stabilniji. Ukoliko bi se jednom rijecju opisivao princip njihovog rada , moglo bi se reci da su u poredjenju sa starim skijama - “ automatik”. Malo se nagnete, i skije su vec napravile zavoj. Ovakav nacin rada skije u kombinaciji sa novim tehnologijama izrade rezultirao je da su “karvinzi” daleko kraci od svojih dugih i uskih predaka. Pojava tako okretnih skija prouzrokovala je da proizvodjaci ne moraju praviti skije u toliko puno dužina kao prije, a istovremeno je i kupcima poprilicno olakšan izbor prilikom kupovine.

Kako izabrati odgovarajucu dužinu?

Nepisano pravilo je:

 • Za djecu starosti 2-5 godina – vrh skije u visini ispod brade
 • Za djecu starosti 6-12 godina – vrh skije u visini sredine cela
 • Ukoliko ste odrasli pocetnik ili prosjecan skijaš, od svoje visine oduzmite 10 –15 cm.
 • Ako ste vec dosegli viši nivo skijanja, onda od svoje visine oduzmite 5-10 cm.

Jedan drugi pristup nalaže da smanjite dužinu stare ravne skije za 10 cm. Dakle ukoliko ste skijali na daskama od 180 cm, dužina od 170 za karving daske ce vjerovatno biti odgovarajuca.

Medjutim, jednako, a možda i važnije nego visina je težina skijaša. Teži skijaši ce okretati dužu skiju s manje napora nego oni laganiji. Poredeci dvoje skijaša razlicite visine, a iste težine, može se reci da baš i nece osjetiti veliku razliku u zavoju ukoliko skijaju na daskama iste dužine. Upravo u tome i leži razlog za sve vecu popularnost skija napravljenih posebno za žene i sticu sve vecu popularnost. Ženama, pogotovo onima sitnije gradje je potrebna prijemciva i poslušna daska. Ostali faktori koji se moraju uzeti u obzir prilikom odabira skije su vaš nacin skijanja i teren. Ukoliko želite skijati brže, potrebno vam je dodatnih 5 cm na gore opisane dužine radi boljeg rubljenja, odnosno 5 cm manje za manje brzine.
RASPOREDI I SATNICE

07:00 - 07:30 BUÐENJE, NAMJEŠTANJE KREVETA, JUTARNJA HIGIJENA
07:30 - 08:15 DORUCAK
08:15 - 08:45 OBLACENJE I PRIPREMA ZA SKIJANJE
08:45 - 09:00 DOLAZAK DO SKIJALIŠTA, PREUZIMANJE OPREME
09:00 - 09:15 ZAGRIJAVANJE
09:15 - 11:30 SAVLADAVANJE TEHNIKA SKIJANJA SA INSTRUKTORIMA
11:30 - 12:00 UŽINA-MARENDA, CAJ, ODMOR
12:00 - 14:30 NASTAVAK SKIJANJA SA INSTRUKTORIMA
14:30 - 15:00 ODLAGANJE SKI OPREME
15:00 - 15:30 POVRATAK U DOM
15:00 - 16:00 RASPREMANJE, PRESVLACENJE
16:00 - 16:30 RUCAK
16:30 - 18:00 POPODNEVNI ODMOR – POSJETE RODITELJA
18:00 - 19:30 AKTIVNOSTI PO DOGOVORU
19:30 - 20:30 VECERA
20:30 - 22:00 VECERNJA ANIMACIJA ( KVIZ, NOCNO SANKANJE, FILMOVI... )
22:00 - 22:30 PRIPREMA ZA SPAVANJE, VECERNJA HIGIJENA
22:30 POVECERJE
PREPORUKE ZA RODITELJE

 • NAPRAVITE SPISAK STVARI ZAJEDNICKI SA DJETETOM I SPAKUJTE GA U TORBU. TAKO CE DIJETI ZNATI FALI LI MU NESTO OD STVARI KADA SE BUDE PAKOVALO ZA POVRATAK.
 • AKO JE DJETE MLADJEG UZRASTA, OBILJEZITE MU STVARI
 • NE SPREMAJTE MU STVARI KOJE SU KOMPLIKOVANE ZA OBLACENJE I OBUVANJE
 • PAZITE DA DIJETE IMA DOVOLJNO CARAPA I VESA ZA PRESVLACENJE
 • NE ZABORAVITE PAPUCE ILI PATIKE ZA KRETANJE PO DOMU
 • ZA DJECU STARIJEG UZRASTA OBAVEZNE SU KACIGE, ZA MLADJE, KACIGE JE OBEZBJEDILO DRUSTVO ( VELICINE M I S - DO 10 GOD )
 • PROVJERITE SKI OPREMU, SERVISIRAJTE JE, DJETE JE PORASLO I OTEZALO U ODNOSU NA PREDHODNU GODINU TE CE BITI POTREBNO PODESAVANJE VEZOVA NA NOVU TEZINU.PROVJERITE PANCERICE.
 • NEKA SE U TORBI NADJE I PAR PESKIRA
 • NE PRETJERUJTE SA SLATKISIMA
 • SLOBODNO NAZOVITE I INFORMISITE SE ZA SVOJE DIJETE (033/234-580), ALI NE PRETJERUJTE JER CETE TAKO UZNEMIRITI DIJETE A I OMETATI VASPITACE
 • ZA SVE EVENTUALNE NESPORAZUME I PRITUZBE, PRVO KONTAKTIRAJTE VASPITACE KOJI BORAVE SA DJECOM. MOZDA I ONI IMAJU SVOJU STRANU PRICE.